Šporki makaruli
Mada danas predstavljaju specijalitet, stari Dubrovčani su ga radili i zbog ekonomskih razloga; mesu koje bi imali u domaćinstvu dodali bi mnogo paste, pa bi na taj način nahranili cijelu familiju i goste. A osim toga, jako je ukusno.
Sastojci:
- 600 grama junetine
- 1 kilogram luka
- 2 pice česna
- 2 ožice maslinovog ulja
- 2 ožice muke
- 1 ožica cukara
- 1 ožica mljevene crvene paprike
- 200 grama pirea od pomadora
- 2 decilitra crnog vina
- po želji: sol, papar, vegeta, moguće dodati i klinčiće ili muškatni oraščić
- malo petrusina
- 250 grama paste
Luk se nareže te ga se pirja na maslinovom ulju dok ne poprimi zlatnu boju.
Meso je potrebno narezati na kockice i posuti mukom. Potom se dodaje luku i miješa nekoliko minuta dok meso ne poprimi zlatnu boju.
Nakon toga se dodaje vino, a kad ono ishlapi, potrebno je dodati začine: papriku, pomadore, sol, vegetu, cukar, česan, te ukoliko je potrebno malo vode, kako ne bi zagorjelo.
Nakon toga se kuha na najlaganijoj vatri, najmanje oko 2 i pol sata.
Pred kraj se dodaje narezani petrusin te, ukoliko želite, svježi papar.
Pasta se kuha prema uputstvu na pakiranju, nakon čega ju je potrebno „šporkati“ toćem pred samo posluživanje te, po želji, posuti parmezanom.
U slast!