Koliko će koštati uskršnja trpeza? "Za ljude s prosječnom plaćom i umirovljenike vrlo zahtjevno za priuštiti"
"Za ljude koji imaju prosječnu plaću i umirovljenike vrlo zahtjevno da si to priušte", rekla je Vesna iz Osijeka, za Novu TV.
Iako je šunka skupa, 15 eura je kilogram, tradicija će se održati - ipak će se naći na stolovima. "Uvijek priredimo malo, bar 20 dekagrama", kazala je Anka.
"Pa kako budemo mogli, tako ćemo si i priuštit. Uvijek je bilo, pa će bit", kaže Ivanka.
Domaća šunka može biti i nešto jeftinija ako je proizvodite sami, ali i iziskuje puno truda i rada.
"Od samog soljenja, dimljenja, sušenja. Ona se mora iscijediti, osloboditi vode. Tako da bi dobili kvalitetno meso kasnije", objasnio je Mato Kelić.
Svaki kraj Hrvatske ima svoju uskrsnu tradiciju. Slavonci šunku, a Istrijani špalete.
"Prednja noga od praščića. Za Uskrs se jede špaleta. I to najviše kuhana. Malo se treba otkuhati jer bude friška. Nije još dosta suha i onda se lijepo opkuha i ohladi špaleta, luk ili skalonja to se nosi na blagoslov", rekla je Manda iz Pule.
"20 eura kilogram špaleta? Nije baš jeftino. Kad malo promislim u kune, to je puno. Dosta, ali tko voli, nek' izvoli", smatra Veljko.
A da je skupo domaće, ne slažu se proizvođači.
"Oni misle - dođes na njivu i samo nabereš. A što treba dok dođe do stola? Prvo treba pripremiti zemlju, nagnojiti, sjemenja su skupa, zaštita, nafta, obradii to. Ne može se ručno, to sve mehanizacija radi, normalno", objašnjava prodavačica Sofija Agić.
Ističu da će zbog velike potražnje za Uskrs cijene biti niže.
Uskrsna košarica ako je kupujete u Slavoniji, po članu obitelji, stajat će vas 30-ak eura, a u Istri 10-ak eura više.
"Za jednu košaricu mislim da ispod 100 eura tročlana obitelj ne može proći dok sve kupi", kaže Vesna.
"Previše. Preskupo. Užas", smatra Milica iz Osijeka.
Iako su cijene otišle u nebo, većina ističe da će uskrsni stol i ove godine biti bogat.