Dubrovačka rozata
Ova poslastica postala je sinonim za tradicionalnu dubrovačku kuhinju.
Sastojci:
- 6 jaja
- pola litre mlijeka
- 4 vanilin šećera
- pola kilograma bijelog šećera
Na samom početku potrebno je karamelizirati šećer u loncu promjera 20 centimetara, no važno je naglasiti kako se karameliziranje radi bez dodavanja vode.
Kad se šećer pretvori u tekuće stanje, potrebno je „obložiti“ lonac na način da ga se okreće u krug kako bi se šećer zalijepio za stijenke lonca.
U drugu posudu potrebno je dodati jaja s mlijekom i vanilin šećerom, sve to izmiksati te dodati smjesu u karamelizirani šećer.
Zatim je potrebno uzeti veći lonac te ga napuniti vodom, a manji lonac sa smjesom staviti u veći na način da ručke manjeg lonca budu prislonjene na vrh velikog lonca.
Pripazite da voda ne uđe u lonac sa smjesom. Manji lonac je potom potrebno pokriti čistom krpom, na nju staviti poklopac, a potom taj poklopac opteretiti nekim teškim predmetom kao što je bat za meso.
Smjesu je potrebno kuhati od sat i pol do 2 sata na najlaganijoj vatri kako bi se stisnula. Ukoliko zavrije, u lonac je potrebno postepeno dodavati vodu.
Kad se smjesa stvrdnula i povezala, priprema je gotova. Zatim je potrebno čekati da se smjesa ohladi i kad postigne sobnu temperaturu, potrebno ju je rashladiti u hladnjaku. Kad se kolač posve rashladi, potrebno je okrenuti lonac i postaviti kolač u dublju posudu za serviranje.
U slast!