ZLATNO PRAVILO Evo koliko traju kuhana jaja
Stručnjaci iz udruge Egg Board za Simply Recipes otkrili su da tvrdo kuhano jaje u ljusci možete držati do tjedan dana u hladnjaku. Međutim, oguljeno treba pojesti isti dan kada mu je ljuska uklonjena.
Tvrdo kuhana jaja ne traju tako dugo kao svježa, koja u hladnjaku traju tri do pet tjedana.
"Kada su jaja u ljusci tvrdo kuhana, zaštitni omotač se ispere te ostavlja gole pore u ljusci u koje bakterije mogu ući i kontaminirati ih", objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA).
Kako biste bili sigurni da su tvrdo kuhana jaja koja spremate sigurna, USDA preporučuje da ih brzo ohladite u ledenoj kupelji čim se skuhaju i da ih stavite u hladnjak dva sata nakon kuhanja.
"Nikad ne ostavljajte kuhana jaja ili jela s jajima izvan hladnjaka dulje od dva sata ili dulje od jednog sata kada su temperature iznad 32 °C. Mogu se formirati bakterije i razboljet ćete se", opomenuli su stručnjaci.
To znači da ako na posao nosite tvrdo kuhano jaje kao dio ručka, svakako ga stavite u hladnjak čim stignete na posao.
Nemojte zamrzavati tvrdo kuhana jaja. Stručnjaci to ne preporučuju jer "tvrdo kuhana cijela jaja i bjelanjci postaju žilavi i vodenasti kada se zamrznu", donosi Net.hr.