KATEGORIJA "EXCELLENT" Dubrovčanin Marijo Curić našao se na prestižnoj listi najboljih svjetskih chefova
Najboljim chefom svijeta proglašen je Rasmus Munk (restoran Alchemist, Danska), drugo mjesto zauzeo je Albert Adrià (Enigma, Španjolska), dok je treće plasirani Eric Vildgaard (Jordnaer, Danska), piše 24 sata.
Ove godine premijerno je predstavljeno novo rangiranje najboljih chefova svijeta s namjerom da se ponudi, kako navode organizatori, "razumljiviji, inkluzivniji pogled na kulinarsku izvrsnost". Napušten je dosadašnji način rangiranja chefova, a u novom načinu rangiranja chefovi su rangirani bazirano na njihovoj vještini te su raspoređeni u tri jakosne kategorije u koje je uvršteno ukupno 550 chefova iz cijelog svijeta.
U najvišoj, The Best kategoriji, označenoj s tri noža, nalazi se tako 97 chefova koji su tijekom ocjenjivanja dobili 80% ili više maksimalnog broja bodova. U drugoj, World Class kategoriji (2 noža) nalazi se 177 chefova koji su dobili 40% ili više maksimalnog broja bodova tijekom ocjenjivanja. U trećoj, Excellent kategoriji (1 nož) nalazi se tako 276 chefova koji su osvojili 20% ili više maksimalnog broja bodova tijekom ocjenjivanja. Kompletan popis 550 najboljih chefova svijeta nalazi se ovdje - po gore navedenim kategorijama.
I hrvatski chefovi imali su razloga za slavlje - u ovu treću kategoriju uvrštena su dva hrvatska chefa: Marijo Curić (360, Dubrovnik) i Deni Srdoč (za rad u restoranu Nebo u Rijeci koji je pokrenuo i u kojem je 2021., samo nekoliko mjeseci nakon njegova otvorenja, osvojio svoju drugu Michelinovu zvjezdicu), donosi 24 sata.