Dubrovačka torta
Dubrovačka torta, osim prepoznatljivog i zadivljujućeg okusa, ima još jednu važnu prednost – jednostavna je za pripremu.
Sastojci:
- 8 jaja
- 24 žlice šećera
- 30 dkg mljevenih badema
- 30 dkg mljevenih oraha
- kora i sok jedne veće naranče
- kora i sok jednog većeg limuna
- 10 dkg maslaca
- 2 čokolade
Za početak, potrebno je dobro izmiksati osam žumanjaka s osam žlica šećera. Smjesi je potrebno dodati mljevene orahe te sok i koru naranče.
Od osam bjelanjaka i 16 žlica šećera, potrebno je istući čvrsti snijeg. Snijegu je potrebno dodati bademe te sok i koricu limuna.
Kalup za tortu prvo je potrebno namazati i na dno staviti papir za pečenje. Potom se u njega ulijeva smjesa s orasima, nakon čega dolazi smjesa s bademima. Peče se u zagrijanoj pećnici od 150 do 170 stupnjeva, približno 50 minuta.
Kad se torta ohladi, potrebno ju je izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade. Glazura se radi tako da se na laganoj vatri otope dvije čokolade prethodno potrgane na kocke s 10 dkg maslaca nasječenog na male komade.
U slast!