Glatko brašno uz dodatak malo oštrog, prstohvat soli, mlaka voda, malo suncokretova ulja, jedno jaje recept su za savršeno tijesto za „Žrnovske makarune“ koje je danas u prostorijama udruge Deša pripremala stručnjakinja iz Žrnova Ljiljana Grgić.
Žrnovski makaruni pripremaju se tako da se na dasci mijesi tijesto, a potom se brašnjavim dlanovima i drvenom iglom oblikuje u šuplju tjesteninu. Svježa, ručno pripremljena "pasta" prelijeva se umakom od goveđeg mesa, kapule i ponekog tajnog začina.
- Na otocima su se žene uvijek snalazile. Ovo je upravo jelo s naših otoka koje su žene često pripremale. Muškarci su uvijek bili negdje ili su ribali ili bili pomorci, a žene su ostajale kod kuće i morale su se snaći kako bi prehranile obitelj. Kada je vrijeme bilo ružno, ili ne bi bilo ribe, pravile bi makarune od sastojaka koje bi pronašle doma. Najvažnije je bilo napraviti svježe i toplo jelo – okupljenima je ispričala predsjednica udruge Deša Jany Hansal.
Dok se umak krčkao na štednjaku, mnogi su se okušali u izradi makaruna pa čak i strani novinari koji su budno pratili čitav proces.
Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju radionica uz Good Food Festival, a sve su posvećene Godini sv. Vlaha. U Deši ćete moći naučiti kako se pripremaju Žrnovski makaruni s otoka Korčule, Mljetski makaruli, hrostule i "fave dei morti". "Deša" je na poticaj TZ grada Dubrovnika, a u 2016. Godini sv. Vlaha, izradila i poseban slatki souvenir - kolačić sv. Vlaha, piše PortalOko.